Izlet z VW E-Golfom l. 2018, baterija 32kWh

Odpravila sva se na delovni izlet do Zg. Jezerskega in čez prelaz v Avstrijo do cilja blizu Pliberka in nazaj do Kamnika. »Delovni« ga imenujem zato, ker je bil razlog za pot dostava IR panelov naši redni stranki v Avstriji, »izlet« pa zato, ker je potovanje z e-Golfom preprosto prijetno in zanimivo. Vreme je bilo sončno med 14 in 25 stopinjami celzija z nekaj vmesnimi deževnimi plohami na poti domov. Štartala sva z napolnjeno baterijo, na števcu je bil prikazan domet 250 km. Ko sva prispela na vrh Jezerskega 1202 nm je bil prikazan domet le 102 km in poraba 16.2 kWh.

 

Izlet eGolf fotografija 1

 

Po spustu nazaj v dolino na avstrijski strani je zaradi rekuperacije energije domet poskočil na 190 km skupna poraba pa padla nazaj na 12.7 kWh. Kljub temu, da je bilo vozilo dovolj napolnjeno za nadaljevanje poti, sva se iz čiste radovednosti ustavila v občini Bistrica nad Pliberkom, da bi preizkusila polnjenje na 11 kW polnilni postaji Kelag, katerih je v tem delu Avstrije kar veliko. Za polnjenje se ni potrebno prej registrirati na spletni strani Kelag.at,  plačilo je možno s kreditno kartico. Prek spletne strani m.intercharge.eu je potrebno vnesti številko polnilne postaje in številko kreditne kartice ter izbrati čas in znesek polnjenja. Če kdo pogosto uporablja polnilne postaje Kelag pa priporočamo registracijo na njihovi spletni strani ter pridobitev njihove RFID plačilne kartice.

 

Izlet eGolf fotografija 2

 

Izlet eGolf fotografija 3

 

Prikazan čas do polne baterije je bil uro in petinštirideset minut, saj se e-Golf polni s 7kWh. Ker nisva potrebovala polne baterije, sva po približno četrt ure polnjenja kar nadaljevala do cilja.  

Zaradi nove izkušnje še s kakšno drugo polnilno postajo sva se na poti nazaj ustavila pred Raiffeisenbank, ki ima pred svojo poslovalnico 2 polnilni postaji za polnjenje 4ih EVjev. Na tej je bilo možno polnjenje s plačilno kartico Petrol-a. Ponovno brez težav. Tudi tukaj sva avto polnila le 15 minut.

 

Izlet eGolf fotografija 4

 

Nazaj na poti domov sva na nmv 1207 imela še pol napolnjene baterije, prikazan domet je bil 54 km. S spuščanjem v dolino se je baterija ponovno pridno polnila in najin naslednji cilj je bila gostilna Kruhkerija Gorjanc v občini Preddvor. Pred gostilno sta dve polnilni mesti za električna vozila, eno je bilo prosto.

 

Izlet eGolf fotografija 5