Koliko rednih stroškov prihranimo z nakupom električnega vozila?

Ponudba električnih vozil je vedno bolj razširjena, vozila pa so vedno bolj izpopolnjena. Kupci električnih avtov se pred nakupom tako novega kot rabljenega električnega vozila pred nakupom običajno obširno pozanimajo glede dosega in zmogljivosti teh vozil, koliko je garancije na baterijo in kako dolgo naj bi baterija zdržala. V prvi vrsti se odločijo za nakup zaradi večje skrbi za okolje in prekalkulirajo tudi stroške, ki jih bodo imeli v prihodnosti.

Znano je, da so električna vozila dražja od običajnih vozil na električni pogon. Zagotovo je vsaj občutek, ko EV že imamo in z njim nimamo tako rekoč nobenih stroškov zagotovo boljši kot, da vsak teden široko odpremo denarnico na bencinski črpalki da natočimo gorivo v avto ki ni električni.

Kakšne stroške pa lahko pričakujemo ob nakupu EV?

Najprej moramo poravnati strošek kupnine in seveda strošek zavarovanja. Če je avto nov nimamo stroška tehničnega pregleda, pri EV odpade tudi strošek cestnine. Takoj po nakupu na Eko sklad pošljemo vlogo za subvencijo za pridobitev nepovratne finančne spodbude. Za nakup novega EV brez emisij CO2 na izpustu nam trenutno pripada 4.500 EUR nepovratne finančne spodbude. Seveda moramo zadostiti vsem pogojem za pridobitev, ki jih določa Eko sklad https://www.ekosklad.si/prebivalstvo/pridobite-spodbudo/seznam-spodbud/elektricna-vozila-3/elektricna-vozila-subvencija-3 . Vlogo lahko izpolnimo tudi preko spleta.

Ker imamo novo vozilo v naslednjih nekaj letih načeloma ne pričakujemo dodatnih stroškov. Servisni intervali so daljši kot pri bencinskih in dizelskih motorjih , običajno na dve leti in obsegajo le menjavo filtra kabine ter pregled vozila.

EV pri zaviranju uporablja elektromotor in s tem dodatno polni baterijo, kar imenujemo rekuperacija električne energije. Posledično se zavore obrabljajo približno trikrat manj kot pri običajnih avtomobilih.

Poudarek je na skrbi za okolje

Če povzamemo dejstva koliko stroškov prihranimo pri nakupu EV torej lahko izpostavimo predvsem minimalne stroške po nakupu, sam nakup pa je običajno dražji kot če kupimo običajno vozilo z bencinskim ali dizelskim motorjem. Poudarek je na skrbi za okolje in minimalnih stroških vzdrževanja. Z električnim avtom se bomo zagotovo vozilo veliko ceneje kot z običajnim avtom. V primeru, da imamo možnost uporabe brezplačnih polnilnic za EV v bližini našega doma in službe, teh stroškov potem skoraj nimamo. Druga možnost je namestitev lastne sončne elektrarne in posledično polnjenje z obnovljivimi viri, ki je prav tako brezplačno. Investicije so sicer velike a dolgoročno zagotovo najboljša odločitev za nizke življenjske stroške. Dolgoročno si konkretno znižamo stroške in s tem tudi odgovorno poskrbimo za lepšo prihodnost naših otrok in skrbi za planet.

Poleg denarja lahko prihranimo tudi nekaj dragocenega časa v primeru, da si doma namestimo hišno polnilno postajo za električno vozilo. Na spletni strani www.napolniavto.si imamo v ponudbi veliko različnih polnilnih postaj za električne avte tako za zahtevne in manj zahtevne uporabnike. Poleg tega lahko pri nas kupite tudi prenosne polnilnike in polnilne kable. Tako boste svoj EV lahko napolnili hitro in kadarkoli, strošek polnjenja pa bo precej nižji kot če bi rezervoar napolnili z gorivom.

Zaključna misel tega bloga je torej, da stopimo korak v stran, pretehtajmo vse našteto in se odločimo za čistejšo prihodnost in dolgoročne prihranke.